Route

We gaan starten vanuit huis, Meppel en lopen naar het Pieterpad toe tot Maastricht, vandaar gaan we via de GR5 naar Pontalier, zo’n beetje bij de grens Frankrijk / Zwitserland, waar we overstappen via de Hoge Juraweg op de Via Francigena. De Via Francigena brengt ons naar Rome toe, via de Grote St. Bernhardpas.
De GR5 is onderdeel van de GR-paden, langeafstandswandelroutes, Grand Route, die in heel Europa voorkomen. De GR5 is zelfs 1 van werelds beroemdste langeafstandswandelingen die begint in Hoek van Holland en eindigt in Nice. Hij is onderdeel van de E2, een Europese wandelroute, die start in Engeland en waarvan in elke Europees land een broertje te vinden is.
De Hoge Juraweg in Zwitserland is De wandelroute in de Jura, waarbij je over de gehele lengte het Juragebergte doorloopt. Deze loopt van Basel of Zurich, afhankelijk van de hoogte van de weg, naar Borex, aan het meer van Geneve. Wij zijn in de zomer 2011 gestart in Basel. Vanaf daar kan je lopen naar Ste-Croix, om door te steken naar Lausanne en de Via Francigena op te pakken. Dit laatste stuk sluit tevens aan op de route zoals boven omschreven, Pontalier naar Rome.
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute die loopt van Canterbury naar Rome en uiteindelijk eindigt in het Vaticaan. De route is in de 10e eeuw beschreven door een aartsbisschop en in 2004 uitgeroepen tot een belangrijke culturele route.
De GR5 route

Via Francigena

 

De Hoge Juraweg